Tajna savršenog biskvita

Tajna savršenog biskvita

U prigodama kada na brzaka treba napraviti kolač dobro je imati provjereni jednostavni recept kojeg ćete lako zapamtiti. Sastojci: jaje, brašno i šećer Najjednostavnija verzija biskvita sastoji se od jaja, šećera i brašna u jednakoj količini. Pa tako ako stavite 1 jaje trebat će vam 3 žlice brašna i 3 žlice šećera. Izraženo u gramima, jedno srednje veliko jaje sadrži oko 45 g, a jedna žlica brašna i šećera okvirno po 15 g, zbog čega nam za jedno jaje trebaju po 3 žlice šećera i brašna. Navedeni recept odnosi se na pripremu nemasnog no izdržljivog biskvita. Određeni recepti za biskvit savjetuju dodatak ulja. Ulje će učiniti biskvit sočnim, ali teškim, čime se zapravo gubi tražena karakteristika dignutog biskvita koji nalikuje spužvi. Ako želite masniji i sočniji bikvit na jedno jaje dodajte i 3 žlice ulja. Postoji i varijanta s jogurtom koja daje rahli biskvit no kojeg je primjerice teško puniti kremom. Želite li napraviti tamni biskvit, tada u osnovnom receptu umjesto jedne žlice brašna dodajemo jednu žlicu kakaa.

Postupak pripreme Postupak pripreme kreće odvajanjem bjelanjaka od žumanjaka. Žumanjke utučemo pjenasto zajedno sa šećerom, a posebno utučemo bjelanjke u čvrsti snijeg. U žumanjke dodamo brašno (i ulje po želji) pa umiješamo bjelanjke polako da se ne ispušu. Biskvit pečemo u prethodno premazanoj maslacem i pobrašnjenoj posudi za pečenje, na 180 stupnjeva, a gotov je kada primjetimo da su se rubovi počeli odvajati. U brašno možemo dodati na vrh noža praška za pecivo da se bolje digne, a u šećer možemo dodati i jednu vrećicu vanilin šećera i naribanu koricu limuna.     Nekoliko savjeta Pri pripremi je potrebno paziti na nekoliko stvari. Primjerice, kako bi biskvit sasvim uspio, mudro bi bilo brašno prosijati kroz sito. Žumanjke sa šećerom moramo dobro umutiti dok ne povećaju svoj volumen dvostruko i dok boja ne prijeđe iz jarke žute u blijedo žutu. Također, za dobar snijeg od bjelanjaka, bjelanjke izvadimo malo ranije iz hladnjaka kako bi se ugrijali na sobnu temperaturu, a za čvrst snijeg možemo dodati i prstohvat soli.

Pećnicu obavezno moramo ugrijati prije nego biskvit stavimo peći, a savjetuje se ugrijati ju na 200 stupnjeva pa sniziti temperaturu na 180 nakon stavljanja kolača. Važno je suzdržati se od otvaranja pećnice tijekom pečenja jer bi se zbog pada temperature biskvit mogao spustiti.

Izvor: gastro.24sata.hr